Lučka uprava Poreč

Opća vježba sigurnosne zaštite luke Poreč

Dana 24.04.2017. na međunarodnom graničnom prijelazu luke Poreč održala se Opća vježba sigurnosne zaštite luke Poreč u kojoj je aktivno sudjelovalo 40-ak djelatnika različitih službi.

Svoju profesionalnost i ažurnost pokazali su i dokazali: Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, Lučka kapetanija Pula, Interventna policija, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave Istarske, Postaja pomorske policije Pula – Pola, Policijska postaja Poreč – Parenzo, posada m/b „Prince of Venice“, Javna vatrogasna postrojba Poreč, i djelatnici Lučke uprave Poreč.

Cilj provođenja vježbe je osigurati djelotvornu primjenu odredbi Plana sigurnosne zaštite luke i Plana sigurnosne zaštite broda, uskladiti djelovanje svih subjekata odgovornih za provođenje mjera sigurnosne zaštite na lučkom području, provjeriti opći stupanj pripravnosti svih subjekata u pogledu primjene mjera i postupaka, odnosno ispravnosti i primjerenosti uređaja i opreme namijenjene sigurnosnoj zaštiti .

Tijek vježbe: Tijekom pregleda motornog broda “Prince of Venice” koji je došao sa svoje redovne plovne rute, nakon iskrcavanja putnika, u brodu je uočen ostavljeni sumnjiv i neidentificirani predmet. Zapovjednik broda odmah je primijenio mjere predviđene Planom sigurnosne zaštite plovila, dok su na lučkom području primijenjene mjere predviđene Planom sigurnosne zaštite luke. Alarmirane su sve nadležne službe koje su poduzele mjere sukladno svojim zadaćama i ovlastima. U kratkom roku na carinski gat pristiglo je navalno vatrogasno vozilo, pripadnici temeljne i pomorske policije, pripadnici specijalnog tima za minsko eksplozivna sredstva.

Najtežu zadaću obavili su profesionalci specijalna tima za minsko eksplozivna sredstva, koji su preliminarnim pregledom utvrdili da se zaista radi o eksplozivnoj napravi. Pod teškom opremom, posebnim rendgenskim uređajem skeniran je nepoznat predmet. Obzirom da se radilo o elektroničkoj napravi, odlučeno je da se ona neutralizira na krmenome dijelu samoga broda posebnim topom. Uslijedila je eksplozija od koje su se mnogi trgnuli na mjestu. Nakon sanacije štete, pristupilo se i detaljnom pregledu s posebno obučenim psom kako bi se otklonile sve sumnje u postojanje još nekog eksplozivnog sredstva na brodu. Za to vrijeme plovilo pomorske policije, u suradnji sa plovilom Lučke uprave Poreč, osiguravalo je akvatorij kako bi sve službe mogle nesmetano djelovati.

Nakon uspješno odrađene vježbe, na samom brodu prikazao se i kratkometražni film putem kojeg su svi sudionici mogli upoznati kako izgledaju prave i improvizirane eksplozivne naprave kojima se djelatnici MUP-a svakodnevno susreću.

Objavljeno:

03.05.2017. 12:05h