Lučka uprava Poreč

Za obnovu luke Vrsar dobiveno 10,6 milijuna Kuna

Za dogradnju postojećeg ribarskog gata u vrsarskoj luci Lučkoj upravi Poreč odobreno je 10,6 milijuna kuna na natječaju iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Ravnatelju Lučke uprave Željku Čorku odluku o dodjeli sredstava uručio je na ovotjednoj sjednici Vlade u Puli njen potpredsjednik ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ograđeno iskrcajno mjesto za ribu

Time će ova investicija biti u stopostotnom iznosu pokrivena sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Uskoro će se raspisati natječaj za izvođača radova, tako da se očekuje da će radovi u Vrsaru početi oko 1. prosinca i trajati ukupno šest mjeseci. Gat će se produljiti za 30 metara u postojećem smjeru i još nadograditi u dužini od 15 metara okomito na postojeći gat. U sklopu investicije postavit će se i šest novih elektroormara kao i četiri nova rasvjetna stupa.

– Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima u Istarskoj županiji do sada je isplaćeno 43,7 milijuna kuna. Ulaganja u ribarsku infrastrukturu važna su koliko i ulaganja u zaštitu ribljeg fonda, jer sve zajedno pridonosi ispunjenju strategije održivog ribarstva koju smo zacrtali. Istovremeno vodimo računa o zaštiti bogatstva koje imamo, zadovoljstvu ribara i dostupnosti svježe jadranske ribe našim potrošačima, izjavio je tom prigodoni ministar Tolušić.

– Projekt se zove “Dogradnja dijela luke Vrsar za prihvat i smještaj ribarskih plovila”, a kandidiran je na natječaj Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za dodjelu potpore u okviru mjere “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”.

Pri Upravi za ribarstvo u resornom ministarstvu prošli smo kroz cjelokupan proces dobivanja svih potrebnih dozvola, sve u suradnji s Općinom Vrsar kojoj je ovaj projekt od vitalne važnosti za ribare koji koriste taj prostor. Time će se svi ribarski brodovi premjestiti s postojećeg gata i preseliti na novi dio koji će biti ograđen i isključivo namijenjen ribarima kao privezište i iskrcajno mjesto za ribu, pojasnio je Čorak.

Radovi će trajati pola godine

Postojeći gat od 60 metara koji trenutno koriste ribari i druga plovila nakon dogradnje novog dijela služit će za privez domaćih i međunarodnih linijskih, te turističkih brodova i jahti. Sva dokumentacija za objavu natječaja za izbor izvođača radova je spremna.

– Cijeli ovaj proces vrlo je zahtjevan, uključujući same radove koji će trajati pola godine. No, novac iz EU fondova stiže tek na kraju, pa će gradnju Lučka uprava morati financirati sama. Uzet ćemo kratkoročne kredite, jer EU daje novce tek kada je sve izgrađeno, odnosno nakon pregleda svih izvedenih radova. Tek tada će nam odobriti isplatu novca, saznajemo od Čorka.

Dodajmo da će novi dio gata namijenjen ribarima biti u izgledu slova “L”. Zbog sadašnjeg manjka kapaciteta vezuju se i po četiri plovila jedno na drugo, a ovim predviđenim zahvatom kapacitet će se povećati za 60 posto.

 

Izvor: porestina.info

Objavljeno:

21.09.2018. 13:34h